torek, 29. april 2014

Malenkosti, ki to niso

Ob Blaževi smrti smo na faksu darovali sveto mašo zadušnico. Dekan, prof. Gostečnik, je med pridigo poudaril, da smrt ni zanj, ampak za nas. V vsej svoji razsežnosti, bolečini, solzah, vprašanjih.

Konec koncev smrt tudi zbližuje ljudi.

Blaževa smrt me je tako pretresla, da zares ne vem, če bo kdaj prišel dan, ne da bi se spomnila nanj in se ne bi vprašala: "Zakaj?" - pa vem, da verjetno ne bom dobila odgovora.

Ali pa.

Vsak dan se mi pokaže kakšen nov odgovor. Vsaj mislim, da se mi.

Zavedam se, da moji sestri in mali veliki brat niso sami po sebi umevni.

Da ni samoumevno, da se zvečer na kavču Jožef stisne k meni, kot kakšen najbolj razvajen mačkon, ki se mu paše crkljat.
Ne znorim, ko se z Emo valjata po moji postelji in se žgečkata, zraven pa smejita in kričita. Pač pa si rečem, da morda lahko pride dan, ko mi tega smeha ne bo več dano poslušat.
Potrpim, ko moram Jožefa že tretjič vprašat, če je pozabil, koliko je ura in da smo se zmenili, da bo že pred pol ure ugasnil računalnik.
Se nasmejim, ko se Marija dere po stopnicah in me kliče, če ji grem delat družbo, ko bo ona jedla malico.

Malenkosti, a ne. Ki to niso.

foto: Tomaž Sokol

4 komentarji:

 1. To niso malenkosti. To so velike stvari. Ljudem, ki jih imamo radi, je težko povedati, da so nas prizadeli, da nam kaj ni všeč. Res pa je, da nas to bogati, ko to sprejmemo. To je kot Steber mostu z željo, da bi se ta most nikoli ne podrl, da bi lahko vedno stekli po njem in objeli drug drugega. Lepo je, če nekdo zares občuti radost življenja s teboj. Vsake minute je škoda, ko nam ni lepo .. saj ne vemo ne ure ne dneva .. Imejmo se radi :) vsi.
  Kako zelo resnično in prav vam je povedal gospod dekan. Kakor smrt v življenju ljudi zbližuje, tako je v prenesenem pomenu v naših medsebojnih odnosih vsako umiranje priložnost za rast in novo življenje :)
  "Bog nam je zatočišče in moč, pomoč v stiskah, vedno navzoča." (Psalm 46, 2)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, res je, velike stvari so. Škoda samo, da spoznamo to šele ob tako velikih pretresih, kot je smrt. Ali pa hvala Bogu, da še ni prepozno.

   Imejmo se radi, vsi. Amen to that. :)
   In hvala za tako lep komentar! :)

   Izbriši
 2. Neža :)
  Ni kaj dodat'...
  Lepo je, če zmoremo ceniti to kar imamo, nam je podarjeno tukaj in zdaj in ne šele potem, ko je minilo...
  Vse dobro in uživajte v bližini drug drugega :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. :) ja, tako zelo res - podarjeno nam je. In to moramo znati ceniti. Takšni in drugačni opomini pa očitno tudi morajo kdaj priti ...

   Vse dobro tudi tebi in hvala, ker se vračaš! :)

   Izbriši

Hvala za tvoj komentar! :)