sreda, 17. februar 2016

Manj kot 90

dni je še do najine poroke.

Ne vem, kam je šel ves tisti čas, ko sva odštevala in je bila številka še nad 200. Tako hitro se je obrnilo, da sedaj že razmišljam, katere piškote bom pekla in kdaj jih bom začela peči. In koga vse bomo prosili za pomoč in vse te malenkosti, ki to niso.

Ko gledam nazaj, sem vesela, da je tisti čas vseh usklajevanj in iskanja primernih prostorov in tisoč in ene stvari že mimo. Ker je to najbolj naporno obdobje pri organizaciji poroke. Vsaj zame je bilo.

Ravno sredi januarja me je klical duhovnik in ko sva se pogovarjala, je povprašal, kako gredo priprave. Čisto nezavedno sem izjavila, da hvala Bogu je vsa logistika mimo in da sedaj začenjava s poglobljenimi pripravami za dušo.

Tisti teden sva namreč začela s 6 tedenskimi pripravami na zakon. Za Cerkveno poroko moraš opraviti tečaj priprave na zakon, če se želiš poročit.

Midva zakramenta svetega zakona ne dojemava kot nekaj, "kar pač mora bit, da bodo mamice in očki srečni, pa da ne bodo babice imele kaj za povedat..."
Za naju je zakrament svetega zakona nekaj, kar res želiva podelit drug drugemu in v najin odnos po tem svetem zakramentu povabit Boga. Zavedava se, da verjetno ne bodo po poroki v najinem življenju samo rožnati in veseli trenutki, pač življenje vsakemu kdaj navrže preizkušnjo ali dve ali ... Tudi v takšnih trenutkih želiva iz najinega zakramenta črpat moč in milost, da bova lahko hodila naprej.

Priprava na zakon se nama zdi dobra stvar in želela sva izbrat takšno, od katere bova gotovo nekaj odnesla. Želela sva slišati stvari od ljudi, za katere veva, da so strokovnjaki. Ne pravim, da niso vsi, ki izvajajo priprave na zakon, a želela sva preverjene strokovnjake.

Vsak teden, 6 tednov zaporedoma sva se ob nedeljah zvečer vozila skoraj 100 km stran - na Kapelo v Novi Gorici, kjer šolo za zakon vodijo trije družinski terapevti (sicer duhovnika in posvečena sestra) ter zdravnica (ki je sicer tudi posvečena sestra).

V sklopu teh predavanj, med katerimi ima par nekaj časa, da med seboj začneta pogovor (ki ga nadaljujeta tekom tedna), obravnavajo pa za odnos zelo pomembne teme. Spodbudijo te, da se poglobiš vase, da pogledaš v svoje srce, v svojo družino, tudi svoje rane in da lahko v odnosu te stvari osmisliš.
Na vseh predavanjih je bil navzoč tudi pričevalski par, mož in žena, ki sta nam iz svojega življenja podelila stvari, o katerih smo slišali iz ust voditeljev, ki pa so z nami tudi podelili mnogo svojih življenjskih izkušenj in preizkušenj.

Priprava na zakon v Družinskem centru Sveta Gora bo v letošnjem letu še trikrat. Dvakrat v skrajšanem časovnem obdobju - nedelje in ponedeljki zvečer, tri tedne zaporedoma - in enkrat ob nedeljah zvečer, 6 tednov zaporedoma.

Nama je priprava dala ogromno in vesela sva, da sva se odločila prav za to pripravo. Verjameva, da si s tem nisva pridobila le "papirja", da bo zapisnik popoln, ampak bogato popotnico za zakon.

In komaj čakava ta veseli maj...

4 komentarji:

 1. Ljuba Neza. Samo srce je tisto,ki steje. Vajini srci. Cudovitih manj kot 90 vama zelimo. Objem.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, Uri. :) Saj se zavedava tega, pa vseeno je včasih tok misli in skrbi usmerjen v napačne stvari. Takšne spodbude, kot je tvoja, so veliko vredne.
   Krasni ste, objem nazaj.

   Izbriši
 2. Neža, sem šla spet malo pokukat na tvoj blog. Za lepši večer. :)
  Naj bo ta čas poln modrosti in spoznanj, ki bodo bogatili vajino skupno pot. Iz teh tvojih zapisov pa itak veje eno takšno veselje in pričakovanje, da se človek kar naleze. :)

  OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar! :)